Veertig procent van de volwassenen in België snurkt.

maart 19, 2013 · by admin · snurken onderzoek

Veertig procent van de volwassenen in België snurkt. Dat blijkt uit een onderzoek van GlaxoSmithKline. Bijna de helft van de snurkers vindt snurken een bedreiging voor hun relatie.

Mannenzaak
GlaxoSmithKline ondervroeg online meer dan 10.000 mensen tussen 18 en 60 jaar in België (1.400 mensen), Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland. Doel was meer te weten te komen over snurken en de invloed ervan op de levenskwaliteit. Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de volwassen Belgen snurkt. Een op de twee Belgische gezinnen wordt met snurken geconfronteerd. Snurken is vooral een mannenzaak, een op de vijf mannen snurkt. Bij vrouwen is dat maar een op de tien. Ook een op de tien Belgische kinderen snurkt.

Bedreiging
Snurken is volgens de onderzoekers niet enkel een medisch, maar ook een sociaal probleem. De meerderheid van de snurkers (77 pct) zegt dat snurken zijn levenskwaliteit aantast. Bijna de helft (46 pct) vindt het een bedreiging voor de relatie en een minderheid (13 pct) is van oordeel dat het de seksuele intimiteit aantast. Eenenveertig procent van de snurkers slaapt soms apart.

Concertlawaai
De lawaaihinder die snurkers soms veroorzaken, mag niet onderschat worden. De geluidsoverlast die ze veroorzaken gaat vaak ten koste van de slaap van de partner. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt voor het geluidsniveau in een slaapkamer 45 decibel (dB) aan, of ongeveer het geluid van zware regenval. Volgens het onderzoek snurken heel wat Belgen luider dan dat. Sommige partners zeggen dat de snurker even veel lawaai maakt als een gesprek (60 dB), verkeersdrukte (85 dB) of zelfs een concert (120 dB).

Slaapapnea
Snurken leidt tot een verstoord slaappatroon, met heel wat medische problemen tot gevolg: concentratiestoornissen, slaperigheid overdag, wat kan leiden tot werk- en verkeersongevallen, een verhoogd risico op hart-en vaatziekten. Het is bovendien het hoofdsymptoom van obstructief slaapapnea syndroom, leggen de onderzoekers uit. Bij dat syndroom stopt de snurker verschillende keren per nacht met ademen.

Oplossingen
Tips voor wie snurkt zijn onder meer gewicht verliezen – snurken wordt vaak veroorzaakt door overgewicht – en geen alcohol drinken of zware maaltijden eten voor het slapengaan. Ook stoppen met roken en voldoende bewegen kunnen helpen. GlaxoSmithKline heeft daarnaast Breathe Right neusstrips die de snurker helpen door de neus te ademen. Als dit alles niet helpt, kunnen ook mondprothesen of operatieve ingrepen soelaas bieden.

Bron: Het Laatste Nieuws
http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/214117/2008/03/20/Vier-op-tien-Belgen-snurkt.dhtml

Comments are closed.